Belangrijke mededelingen


Naar aanleiding van onze Facebook post over de prijsverschillen op het schap en bij de kassa, heeft ook de pers gereageerd.

Amigoe plaatste op 23 januari 2023 een artikel 'Verrassing bij de kassa niet toegestaan', waarop Consumenten Belangen Curaçao een ingezonden brief stuurde, die Amigoe op 24 januari 2023 heeft geplaatst. Download het artikel en de ingezonden brief.

Amigoe 23 En 24 Januari 2023 Prijsverschillen Schap Kassa

WATERLEKKAGE OP STRAAT
Zie je een waterlekkage bij jou in de straat of buurt? Meld dit aan Aqualectra!
Aqualectra berekent ALLE 'openbare' WATERLEKKAGES door in de TARIEVEN!


Heb je vanuit het buitenland DigiD aangevraagd en een baliecode ontvangen? Dan kun je een activeringscode ophalen bij de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad. Met deze code activeer je jouw DigiD.

DigiD code activeren op Curaçao

Luggage Care B.V., ook bekend onder de naam Luggo, is per 20-12-2022 failliet verklaard.

(Klik op het logo van CuratorenNet - opent in een nieuw venster)


Europees Hof - Reizigers hebben recht op een prijsverlaging van hun pakketreis door opgelegde coronamaatregelen....

Bron: Amigoe 12-01-2023

Europees Hof Recht Op Prijsverlaging Pakketreis

PRIJSVERSCHIL SCHAP - KASSA

Momenteel krijgen wij veel meldingen over het verschil van prijzen van artikelen op het schap of op het artikel, en de prijzen bij de kassa.
Wettelijk moet de winkelier het artikel meegeven voor de prijs op het schap of op het artikel, behalve als je als consument kunt weten dat de prijs echt fout is, bijvoorbeeld een tv die voor Naf 120,00 staat geprijsd en het moest zijn Naf 1200,--.

Een voorbeeld

Bij Centrum Mahaai staat dit artikel geprijsd voor Naf 1,56, bij de kassa moest Naf 1,99 worden afgerekend. Dat is een prijsverschil van 27%!

 

Wat moet je doen?

Veel winkels hebben bordjes bij de kassa 'De prijs bij de kassa geldt'. Dat is dus niet zo! Sta erop dat je het artikel meekrijgt voor de prijs op het schap of op het artikel. Vermeld ook dat dit een wettelijke verplichting is. Ga dus niet weg, want als je de winkel verlaat heb je nergens meer recht op. Mocht het toch niet baten, geef dit dan door aan het MEO.

Dit is geregeld in het Burgerlijk Wetboek (BW) artikel 3;35: 'gerechtvaardigd vertrouwen bij de koper', en is hier van toepassing in tegenstelling tot 'een kennelijke fout', als je als consument kunt weten dat de prijs fout is (voorbeeld TV).